سفارش تبلیغ
صبا ویژن

 

 

فرانکلین فرانسه(صاعقه گیر)

با توجه به افزایش روز افزون استفاده از تجهیزات الکترونیکی حساس و گران قیمت علی الخصوص تجهیزات کامپیوتری در عصر امروزی در کلیه صنایع از جمله کارخانجات مختلف، صنایع نظامی، صنایع نفت، گاز و پتروشیمی، ساختمانهای اداری و مسکونی، مخابرات و ارتباطات و سایتهای کامپیوتری، ... و اهمیت نقش کلیدی و حساسی که سیستمهای فوق در زندگی روزمره بشر بر عهده دارند، نیاز به برقرار بودن مستمر و عملکرد صحیح و بدون نقص آنها، حفاظت از تجهیزات فوق روز به روز بیشتر احساس می شود. با توجه به اهمیت موضوع فوق لازم است اطلاع داشته باشیم که یکی از عوامل اصلی تخریب، از کار افتادن و عملکرد غلط (Fault) سیستمهای نامبرده ولتاژهای اضافی و ضربه (Transient Overvoltage) ناشی از برخورد مستقیم صاعقه، اثرات القائی ناشی از تخلیه صاعقه، سوئیچینگ پست برق و الکترو استاتیک می باشد. لذا استفاده از تجهیزات حفاظتی که موجب جلوگیری از نفوذ ولتاژهای فوق به سیستمهای الکترونیکی حساس می شود (Lightning and Overvoltage Protection Devices) در اکثر کشورهای پیشرفته جهان در حال حاضر بصورت گسترده ای مورد توجه قرار گرفته است و حتی شرکت های بیمه در هنگام عقد قرارداد یکی از شرایط را مجهز بودن ساختمانها، تأسیسات و کارخانجات به سیستمهای فوق مطرح می نمایند.

در حال حاضر طبق آمارهایی که در سالهای اخیر در جهان ارائه شده است نمایانگر این مورد می باشد که سالانه بیش از چند میلیارد دلار خسارت مالی به تجهیزات الکترونیکی حساس از این طریق وارد می شود و تلفات جانی بسیاری نیز به انسان تحمیل شده است.

راه حل:

بطور کلی جهت حفاظت از تأسیسات الکترونیکی و الکتریکی حساس در مقابل اینگونه ولتاژهای مخرب در پروژه های مختلف می بایست موارد کلی زیر از ابتدا مورد توجه و بررسی قرار گیرند:

1- سیستم حفاظت در مقابل برخورد مستقیم صاعقه توسط صاعقه گیر های الکترونیکی ESE و میله های ساده صاعقه گیر (ELPS)اExternal Lightning Protection System

2- سیستم حفاظت در مقابل ولتاژهای اضافی و ضربه های ناشی از تخلیه صاعقه، سوئیچینگ و الکترو استاتیک Surge and Overvoltage Protection Systems

3- سیستم های همبندی و هم پتانسیل سازی و حفاظ گذاری مناسب Equipotential / Bonding / Sheilding

4- سیستمهای ارتینگ Earthing Systems

که هریک از موارد اشاره شده در بالا برای خود دارای مبحثی گسترده و حائز اهمیت می باشند و استانداردهای مربوط به خود را دارند و می بایست در یک پروژه تمامی موارد فوق مورد بررسی، طراحی و اجرا قرار گیرند تا بتوان تا مقدار بسیار زیادی از تخریب و صدمه دیدن تجهیزات حساس و هچنین تلفات جانی جلوگیری نمود.

طبق تجربه های بدست آمده در این زمینه، هزینه تجهیز نمودن یک پروژه به سیستمهای نامبرده در مقابل تخریب و صدمه دیدن تمامی تأسیسات برقی و الکترونیکی یک پروژه بسیار ناچیز بوده و با صرف هزینه ای نه چندان زیاد می توان کلیه تأسیسات گران قیمت و حساس یک طرح را از نفوذ اینگونه ولتاژهای مخرب مصون داشت

 

            سری جدید دستگاههای صاعقه گیر الکترونیکی Franklin France

از نوع خازنی مدل Active 2D

شرکت فرانکلین فرانس در سالهای اخیر جهت رقابت بیشتر در بازارهای جهانی، به موازات تولید دستگاه صاعقه گیر پیزو الکتریک (که بصورت مکانیکی تولید الکتریسیته نموده و محیط اطراف خود را یونیزه می نماید) دستگاه صاعقه گیر خازنی سری Active 2D را نیز در خط تولید خود قرار داده است. این دستگاه دارای تاییدیه آزمایشگاهی برای Δt از شاخص ترین آزمایشگاه فشار قوی در کشور فرانسه و سایر نقاط جهان می باشد.

همانطور که در شکل (1) ملاحظه می کنید، دستگاههای صاعقه گیر رایج، جهت شارژ خازن تنها از میدان الکترواستاتیکی مابین ابر و زمین (گرادیان ولتاژ-منبع خودکفا) بهره می برند.

لیکن در دستگاههای صاعقه گیر خازنی محصول فرانکلین فرانس سری Active 2D علاوه بر استفاده از میدان الکترو استاتیکی ابر و زمین (منبع خودکفا - Self Contained - مشابه دستگاههای رایج)، جهت شارژ خازن از نیروی فوتون های امواج الکترومغناطیسی (نمونه ای از این امواج، نور خورشید - Solar Energy - می باشد) و همچنین در مدل کامل تر، از نیروی باد نیز بهره گرفته می شود تا کارآیی و ظریب اطمینان دستگاه های فوق را چند برابر افزایش دهد. لذا در صورت بروز هرگونه نقص در مدار گیرنده اختلاف پتانسیل محیط، از یک یا دو جایگزین دیگر نیز می توان بهره برد، یعنی اصطلاحا این سیستم Full Redundant می باشد. این منابع مکمل جهت شارژ خازن علاوه بر افزایش ضریب اطمینان عملکرد دستگاه، باعث از پیش شارژ شدن (Pre-load) شدن خازن می شوند، که به این ترتیب، دستگاه صاعقه گیر مذکور، به دلیل داشتن شارژ اولیه ، در زمان نزدیک به صاعقه نیاز به زمان زیادی برای شارژ ندارد و لذا در صورتی که فاصله زمانی ما بین آغاز شرایط جوی مناسب برای رخداد صاعقه و پایان این شرایط کوتاه باشد، دستگاه صاعقه گیر اصطلاحا غافلگیر نشده، و به سبب شارژ اولیه، به شکل مناسب عمل خواهد کرد.

توجه 1: در شکل های (1) و (2)، میکرو سوئیچ شماره (1)، زمانیکه اختلاف پتانسیل محیط از میزان از پیش تعریف شده 0V (ولتاژ آستانه-Threshold Voltage-) بیشتر گردد باز شده و همزمان میکرو سوئیچ شماره (2) بسته شده و بار الکتریکی جمع شده در خازن از طریق مدار تخلیه، آزاد می گردد.

توجه 2: در برخی از دستگاههای رایج ، میکرو سوئیچ شماره (2) موجود نمی باشد، لذا دستگاه صاعقه گیر بصورت پیوسته بار تجمع شده را آزاد می نماید.(به شکل زیر توجه نمائید)

همانطور که ملاحظه می فرمایید، در بازه زمانی شارژ مجدد خازن، احتمال آسیب دیدن تاسیسات حفاظت شده توسط دستگاه وجود دارد، زیرا خازن شارژ کافی برای ایجاد UPSTREAM LEADER را ندارد. لیکن دستگاه خازنی سری Active 2D فرانکلین فرانس Selective بوده و به کمک سنسور مخصوصی اختلاف پتانسیل محیط را اندازه گیری کرده و زمانی که این میزان اندازه گیری شده به ولتاژ زمان صاعقه (Threshold Voltage) نزدیک می شود ، در زمان لازم (زمان احتمال رخداد صاعقه) بار الکتریکی را تخلیه می نماید.

توجه 3: مدار آزاد سازی یون در دستگاه صاعقه گیر خازنی Active 2D اصطلاحا مدار جرقه زن داخلی می باشد، (بر خلاف برخی از دستگاههای موجود) لذا در معرض عوارض جوی و آسیب های ناشی از آنها نبوده و در نتیجه عمر مفید دستگاه افزیش می یابد.

توجه 4: دستگاه صاعقه گیر خازنی Active 2D پیشنهادی، تنها دستگاه صاعقه گیر الکترونیکی موجود می باشد، که دارای دستگاه تست (Remote Control) با شعاع پوشش 100 متر می باشد، که تعمیر و نگهداری دستگاه را آسان و ارزان قیمت می کند و همچنین نیاز به پیاده سازی و دسترسی مستقیم به دستگاه را برطرف می کند.

توجه 5: دستگاه صاعقه گیر فوق از نظر وزن و طول در قیاس با مدل های مشابه در جایگاه اول قرار دارد، و در نتیجه دارای بالاترین استحکام مکانیکی می باشد.

 

توجه 6: دستگاه صاعقه گیر خازنی Active 2D فرانکلین فرانس، در دو تیپ A و B ساخته و عرضه می گردند. در تیپ A از دو منبع مجزا و مستقل یکی میدان الکترواستاتیکی مابین ابر و زمین و دیگری نیروی حاصل از Photocell بهره گرفته می شود و در تیپ B علاوه بر این 2 منبع، از نیروی باد نیز به عنوان منبع سوم بهره گرفته می شود.

 

● Maintain the propagation of the tracer by discharge of the power device

●  Source of energy autonomous and clean

●  Solar (2) or wind (1) energy for the power device

●  Atmospheric electrical field for the impulse device (3)

●  Consider the could polarity

●  Radius of curve of the head optimize to reduce the corona effect and guarantee the excitation device

●  Protection of the electrical part against the rain with a dimensioned flange (4)

 

 

 




  
   مدیر وبلاگ
خبر مایه
آمار وبلاگ

بازدید امروز :5
بازدید دیروز :1
کل بازدید : 16855
کل یاداشته ها : 2


طراحی پوسته توسط تیم پارسی بلاگ